Trygg samsove med babyen eller pjokk?Risikoer og fordeler

Å sove sammen med babyen eller pjokk er vanlig, men ikke nødvendigvis trygt.AAP (American Academy of Pediatrics) fraråder det.La oss ta en dyp titt på risikoer og fordeler ved samsoving.

 

SAMSOVRISIKOEN

Ville du vurdert (trygt) å sove sammen med babyen din?

Helt siden AAP (American Academy of Pediatrics) frarådet det sterkt, har samsoving blitt noe mange foreldre er redde for.Men meningsmålinger indikerer at opptil 70 % av alle foreldre tar med seg babyer og eldre barn i familiesengen i det minste av og til.

Samsovning har faktisk en risiko, spesielt en økt risiko for plutselig spedbarnsdødssyndrom.Det er også andre risikoer, som kvelning, kvelning og innestengning.

Dette er alle alvorlige risikoer som må vurderes og håndteres hvis du vurderer å sove sammen med babyen din.

 

SAMSOVEFORDELEN

Selv om samsovning medfører risiko, har det også noen fordeler som er spesielt forlokkende når du er en sliten forelder.Hvis dette ikke var tilfelle, ville selvfølgelig ikke samsoving vært like vanlig.

Noen organisasjoner, som Academy of Breastfeeding Medicine, støtter sengedeling så lenge trygge søvnregler (som skissert nedenfor) følges.De sier at "Eksisterende bevis støtter ikke konklusjonen om at sengedeling blant ammende spedbarn (dvs. amming) forårsaker plutselig spedbarnsdødssyndrom (SIDS) i fravær av kjente farer."(Referanse finner du under artikkelen)

Babyer, så vel som eldre barn, sover ofte mye bedre hvis de sover ved siden av foreldrene.Babyer sovner også ofte raskere når de sover ved siden av foreldrene.

Mange foreldre, spesielt nybakte mødre som ammer om natten, får også betydelig mer søvn ved å holde babyen i sin egen seng.

Amming om natten er lettere når babyen sover ved siden av deg, da det ikke er mulig å stå opp hele tiden for å hente babyen.

Det er også vist at samsovning er assosiert med hyppigere nattmat, noe som fremmer melkeproduksjonen.Flere studier viser også at sengedeling er forbundet med flere måneder med amming.

Foreldre som deler seng, sier ofte at det å sove ved siden av babyen gir dem trøst og får dem til å føle seg nærmere babyen.

 

10 RETNINGSLINJER FOR Å REDUSERE RISIKO FOR SAMSOVE

Nylig har AAP justert retningslinjene for søvn, og erkjenner det faktum at samsovning fortsatt skjer.Noen ganger sovner en sliten mor under ammingen, uansett hvor mye hun prøver å holde seg våken.For å hjelpe foreldre med å minimere risikoen i tilfelle de sov sammen med babyen på et tidspunkt, ga AAP retningslinjer for samsovning.

Det må nevnes at AAP fortsatt understreker at den sikreste sovepraksisen er å la babyen sove på foreldrenes soverom, i nærheten av foreldrenes seng, men på en egen overflate beregnet for spedbarn.Det anbefales også på det sterkeste at babyen sover på foreldrenes soverom minst til 6 måneders alder, men helst til babyens første bursdag.

 

Men hvis du bestemmer deg for å sove sammen med babyen din, lær hvordan du gjør det på en tryggest mulig måte.
Nedenfor finner du en rekke måter å forbedre samsovingsikkerheten på.Hvis du følger disse retningslinjene, vil du redusere risikoen betraktelig.Husk også alltid å konsultere babyens lege hvis du er bekymret for barnets sikkerhet.

 

1. BABYENS ALDER OG VEKT

I hvilken alder er samsoving trygt?

Unngå samsovning hvis babyen din ble født for tidlig eller med lav fødselsvekt.Hvis babyen din er født fullbåren og har normal vekt, bør du likevel unngå å sove sammen med en baby yngre enn 4 måneder.

Selv om babyen ammes, øker risikoen for krybbedød fortsatt ved sengedeling dersom babyen er yngre enn 4 måneder.Amming har vist seg å redusere risikoen for krybbedød.Amming kan imidlertid ikke beskytte fullt ut mot den høyere risikoen som følger med sengedeling.

Når babyen din er et lite barn, reduseres risikoen for krybbedød betydelig, så det er mye tryggere å sove sammen i den alderen.

 

2. INGEN RØYKING, NARKOTIKA ELLER ALKOHOL

Røyking er godt dokumentert for å øke risikoen for krybbedød.Derfor bør ikke babyer som allerede har høyere risiko for krybbedød på grunn av foreldrenes røykevaner dele seng med foreldrene (selv om foreldrene ikke røyker på soverommet eller sengen).

Det samme gjelder hvis mor har røykt under svangerskapet.Ifølge forskning er risikoen for krybbedød mer enn to ganger større for babyer hvis mødre røykte under svangerskapet.Kjemikaliene i røyken kompromitterer babyens evne til å bli opphisset, for eksempel under apné.

Alkohol, narkotika og noen medisiner får deg til å sove tyngre og risikerer derfor å skade babyen eller ikke våkne raskt nok.Hvis våkenhet eller evnen til å reagere raskt er svekket, ikke sov sammen med babyen.

 

3. TILBAKE TIL SOVEN

Legg alltid babyen din på ryggen for å sove, både for lur og om natten.Denne regelen gjelder både når babyen din sover på sin egen soveflate, for eksempel en barneseng, barneseng eller i sidevognsarrangement, og når de deler sengen med deg.

Hvis du ved et uhell sovner under ammingen, og babyen din sovnet på siden, legg den på ryggen så snart du våkner.

 

4. PASS PÅ AT BABYEN IKKE KAN FALLE NED

Det kan virke for deg at det absolutt ikke er mulig at den nyfødte vil bevege seg nær nok kanten til å falle ut av sengen.Men ikke regn med det.En dag (eller natt) vil være første gang babyen din velter eller gjør en annen type bevegelse.

Det har blitt observert at ammende mødre inntar en spesifikk C-stilling ("kosekrøll") når de sover med babyene sine, slik at spedbarnets hode er på tvers av mors bryst, og mors armer og ben krølles rundt spedbarnet.Det er viktig at babyen sover på ryggen, selv om mor er i C-stilling, og at det ikke er løst sengetøy på sengen.Ifølge Academy of Breastfeeding Medicine er dette den optimale trygge sovestillingen.

Academy of Breastfeeding Medicine uttaler også at "Det er utilstrekkelig bevis for å gi anbefalinger om flere sengedelere eller plasseringen av spedbarnet i sengen med hensyn til begge foreldrene i fravær av farlige omstendigheter."

 

5. PASS PÅ AT BABYEN IKKE BLIVER FOR VARM

Å sove nær deg er varmt og koselig for babyen din.Imidlertid kan et varmt teppe i tillegg til kroppsvarmen bli for mye.

Overoppheting er bevist å øke risikoen for krybbedød.Av denne grunn bør du heller ikke svøpe babyen din når du sover sammen.I tillegg til å øke risikoen for krybbedød, gjør det å svøpe babyen når de deler seng, det umulig for babyen å bruke armer og ben for å varsle foreldrene hvis de kommer for nærme og hindrer dem i å flytte sengetøyet fra ansiktet.

Derfor er det beste du kan gjøre når du deler seng å kle deg varmt nok til å sove uten teppe.På denne måten vil verken du eller babyen bli overopphetet, og du vil redusere risikoen for kvelning.

Hvis du ammer, invester i en god ammetopp eller to for å sove, eller bruk den du hadde på dagtid i stedet for å kaste den i klesvasken.Bruk også bukser og sokker om nødvendig.Det eneste du ikke bør bruke er klær med lange løse snorer siden babyen din kan bli viklet inn i dem.Hvis du har langt hår, bind det opp, så det ikke vikler seg rundt babyens hals.

 

6. PASS PÅ PUTER OG TEPER

Alle typer puter og tepper er en potensiell risiko for babyen din, siden de kan lande på toppen av spedbarnet og gjøre det vanskelig for dem å få nok oksygen.

Fjern løst sengetøy, støtfangere, ammeputer eller myke gjenstander som kan øke risikoen for kvelning, kvelning eller fastklemming.Pass også på at arkene er tettsittende og ikke kan løsne.AAP sier at en stor prosentandel av babyer som dør av krybbedød blir funnet med hodet dekket av sengetøy.

Hvis det er håpløst for deg å sove uten pute, bruk i det minste bare én og sørg for at du holder hodet på den.

 

7. PASS PÅ SVÆRT MYKE SENGER, LENESTOLER OG SOFAER

Ikke sov sammen med babyen din hvis sengen din er veldig myk (inkludert vannseng, luftmadrasser og lignende).Risikoen er at spedbarnet ditt vil rulle over mot deg, på magen.

Magesøvn har vist seg å være en betydelig risikofaktor for krybbedød, spesielt blant babyer som er for små til å kunne rulle fra mage til rygg på egenhånd.Derfor trengs en flat og fast madrass.

Det er også viktig at du aldri sover med babyen din på lenestolen, sofaen eller sofaen.Disse utgjør en stor risiko for babyens sikkerhet og øker risikoen for spedbarnsdød betydelig, inkludert krybbedød og kvelning på grunn av innestengning.Hvis du for eksempel sitter på en lenestol når du ammer babyen, pass på at du ikke sovner.

 

8. VURDER VEKTEN DIN

Vurder din egen (og din ektefelles) vekt.Hvis en av dere er ganske tung, er det større sjanse for at babyen vil rulle mot deg, noe som øker risikoen for å rulle over til magen uten å kunne rulle tilbake.

Hvis forelderen er overvektig, er det en mulighet for at de ikke vil være i stand til å føle hvor nær babyen er kroppen, noe som kan sette barnet i fare.Derfor bør babyen i et slikt tilfelle sove på en separat soveflate.

 

9. VURDER DITT SOVEMØNSTER

Vurder ditt eget og din ektefelles søvnmønster.Hvis en av dere sover dypt eller blir for sliten, bør ikke babyen dele sengen med den personen.Mamma har vanligvis en tendens til å våkne veldig lett og ved enhver støy eller bevegelse fra babyen deres, men det er ingen garanti for at dette vil skje.Hvis du ikke våkner lett om natten på grunn av babyens lyder, er det kanskje ikke trygt for dere to å sove sammen.

Ofte, dessverre, våkner ikke pappaer like raskt, spesielt hvis moren er den eneste som passer på babyen om natten.Når jeg har sovet sammen med spedbarnene mine, har jeg alltid vekket mannen min midt på natten for å fortelle ham at babyen vår nå ligger i sengen vår.(Jeg ville alltid begynne med å legge babyene mine i deres egne senger, og så ville jeg legge dem i min i løpet av natten om nødvendig, men dette var før anbefalingene endret seg. Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg ville oppført meg i dag.)

Eldre søsken bør ikke sove i familiesengen med babyer under ett år.Eldre barn (>2 år eller så) kan sove sammen uten store risikoer.Hold barna på forskjellige sider av de voksne for å sikre trygg samsoving.

 

10. EN STOR NOK SENG

Trygg samsoving med babyen din er egentlig bare mulig hvis sengen din er stor nok til å gi plass til dere begge, eller alle dere.Ideelt sett flytter du deg litt bort fra babyen din i løpet av natten av sikkerhetsmessige årsaker, men også for å forbedre søvnen og for å ikke gjøre babyen helt avhengig av kroppskontakten din for å sove.

 

ALTERNATIVER TIL DEN EKTE FAMILIESENGEN

Forskning viser at romdeling uten sengedeling reduserer risikoen for krybbedød med så mye som 50 %.Å legge babyen på sin egen soveflate for å sove reduserer også risikoen for kvelning, kvelning og fastklemming som kan skje når babyen og foreldrene deler seng.

Å holde babyen din på soverommet ditt i nærheten av deg, men i sin egen barneseng eller barneseng er den beste måten å unngå potensielle risikoer ved å dele seng, men det lar deg fortsatt holde babyen i nærheten.

Hvis du synes ekte samsoving kan være for utrygt, men du fortsatt vil at babyen din skal være så nær deg som mulig, kan du alltid vurdere en slags sidevognsordning.

I følge AAP, "Arbeidsgruppen kan ikke komme med en anbefaling for eller mot bruk av verken sengeplasser eller sengeplasser, fordi det ikke har vært noen studier som har undersøkt sammenhengen mellom disse produktene og krybbedød eller utilsiktet skade og død, inkludert kvelning.

Du kan vurdere å bruke en barneseng som kommer med muligheten til å trekke den ene siden ned eller til og med ta den av og plassere den rett ved siden av sengen din.Deretter knytter du den til hovedsengen med en slags snorer.

Et annet alternativ er å bruke en slags sovebasseng som tar sikte på å skape et trygt søvnmiljø for babyen din.De kommer i forskjellige design, for eksempel snuggle-redet her (lenke til Amazon) eller den såkalte wahakura eller en Pepi-pod, mer vanlig i New Zealand.De kan alle plasseres på sengen din.På den måten holder babyen seg i nærheten av deg, men er fortsatt beskyttet og har sitt eget sted å sove.

Wahakura er en linvevd bassin, mens Pepi-pod er laget av polypropylenplast.Begge kan utstyres med madrass, men madrassen må være av passende størrelse.Det skal ikke være mellomrom mellom madrassen og sidene til wahakura eller Pepi-pod fordi babyen kan velte og bli fanget i gapet.

Hvis du bestemmer deg for å bruke et sidevognsarrangement, wahakura, Pepi-pod eller lignende, sørg for at du fortsatt følger retningslinjene for trygg søvn.

 

TA BORT

Om du skal dele seng med babyen din eller ikke er en personlig avgjørelse, men det er viktig å bli informert om ekspertråd om risikoene og fordelene ved samsovning før du bestemmer deg.Hvis du følger retningslinjene for trygg søvn, reduseres risikoen for samsoving absolutt, men ikke nødvendigvis eliminert.Men det er fortsatt et faktum at flertallet av nybakte foreldre til en viss grad sover sammen med sine babyer og småbarn.

Så hva synes du om samsovning?Del gjerne tankene dine til oss.


Innleggstid: 13. mars 2023